Bel: +31 6 549 66 014 of stuur een e-mail

Het nieuwe veranderen

Het nieuwe veranderen

globe
De verandering is al enige tijd gaande, meer en meer zien organisaties zich gedwongen tot het meer wendbaar (Agile) worden. Agile worden is nodig vanwege de steeds sneller veranderende omgeving (stakeholders).
Voor de HR afdeling betekent deze ontwikkeling een voortdurend aanpassen van functiegebouw, functies en functiewaardering. Daarnaast wordt meer en meer gekeken en beoordeeld op competenties en gedag.
De trend op dit moment is het ombuigen van functiebeschrijvingen naar rolbeschrijvingen. Hierdoor wordt het mogelijk om meer Agile te anticiperen op veranderingen. Een wat mij betreft correcte benadering, alleen wordt veelal vergeten dat voor betrokkenen, management en medewerkers, het een hele klus is om dat voor elkaar te krijgen. Denk maar aan het opleiden in nieuwe methoden en technieken, verkrijgen van nieuwe kennis, ervaring opdoen met de veranderde middelen, etc.
En dan heb ik het nog niet gehad over de daarbij behorende verandering in houding en gedrag. Kortom, een grote uitdaging die in veel organisaties, hooguit deels, kan worden opgevangen.
Voor HR betekent dit, dat bestaande procedures en processen niet meer passen. Ook voor hen gelden de hier voor beschreven zaken. En daar komt dan bijvoorbeeld ook nog het nieuwe ontslagrecht bij, dat uitgaat van een functiebeschrijving, duidelijke afspraken over wat van iemand mag worden verwacht, wat men doet bij minder functioneren, etc.
Of wat te denken van werving en selectie, ook daar zal op zijn minst veel meer aandacht moeten zijn voor de “zachte” kant van de rollen en van sollicitanten. Het gaat niet alleen maar meer over welke opleiding heeft iemand en wat heeft hij of zij verder gedaan. Er zal veel meer moeten worden beoordeeld op bijvoorbeeld Agility van mensen, meer eigen verantwoordelijkheid durven en kunnen nemen, samenwerken, etc..
Het nieuwe veranderen komt eerder dan u denkt!

Ik ben een gedreven en ervaren manager/consultant die zich zeer thuis voelt op het kruisvlak van de vakgebieden management en HRM. In de laatste 25 jaren heb ik me ontwikkeld tot een allround manager/consultant met een persoonlijke aanpak waarbij de nadruk ligt op het aanspreken van het verandervermogen van mensen.